Zonnepanelen veel goedkoper dan vorig jaar, terugverdientijd nu zes jaar

December 05, 2023
Zonnepanelen veel goedkoper dan vorig jaar, terugverdientijd nu zes jaar
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

Zonnepanelen veel goedkoper dan vorig jaar, terugverdientijd nu zes jaar

Zonnepanelen zijn nu aanzienlijk voordeliger dan vorig jaar, met een terugverdientijd van slechts zes jaar, volgens de recente uitvindingen van Milieu Centraal, een organisatie voor duurzaamheid. De kosten voor een set van tien panelen bedragen nu ongeveer 5000 euro, terwijl dat vorig jaar nog 7500 euro was.

"Terug naar een normale situatie", concludeert Mariken Stolk, duurzame energie-expert bij Milieu Centraal. Vorig jaar stegen de prijzen van zonnepanelen door de grote vraag tijdens de energiecrisis enorm. Dit omvat een terugverdientijd van acht jaar begin dit jaar.

Echter, installatiebedrijven merken al eerder een daling in de interesse voor zonnepanelen gedurende het afgelopen jaar. Dit weerspiegelde zich ook in de verzendingen. Een jaar geleden grotendeels het vaak zes tot negen maanden voordat zonnepanelen op het dak werden geïnstalleerd na aankoop. Nu kunnen bedrijven vaak al binnen een maand leveren.

Nieuwsuur heeft in oktober een reportage gemaakt over deze verandering

Vraag naar zonnepanelen neemt af "Mensen twijfelen over de aanschaf vanwege de afbouw van salderen en de terugleverheffing van energiebedrijven", zegt Stolk. "Terwijl ook met de afbouw van de salderingsregeling een investering in zonnepanelen een rendement van 6 procent per jaar oplevert." Hierbij wordt verlaten van een 25 jaar.

Milieu Centraal behandeld bij de aangifte van een 'standaard' energiecontract. Wie echter een dynamisch energiecontract heeft en een elektrische auto bezit die via een eigen laadpaal wordt opgeladen, kan de terugverdientijd nog verder verkorten, vooral als er wordt geladen op momenten dat de stroomprijs laag of zelfs negatief is.

Een andere investering is dat in wijken met veel zonnepanelen het risico bestaat dat de panelen op zonnige dagen niet optimaal functioneren. Wanneer de spanning op het net te hoog wordt, schakel ze uit.

Dit probleem kan per huishouden verschillen, wat het moeilijk maakt om dit risico volledig in de moeite te nemen. Via de websites van regionale netbeheerders is het echter per postcodegebied te ontdekken waar deze problemen zich voordoen.

Verandering op de zonnepanelenmarkt

De grote interesse bij huishoudens zorgt voor uitdagingen bij leveranciers en installatiebedrijven. Zelfstandige investeerders hebben meer werk, versterken verschillende bedrijven. Het FD vergelijkbaar recent dat er dit jaar minimaal 25 bedrijven in de zonnebranche failliet zijn gegaan.

Techniek Nederland, de brancheorganisatie, herkent de verschuiving op de markt. Voorzitter Doekle Terpstra doet de nieuwe verklaring als goed nieuws voor de sector. "Ik verwachtte een aanzienlijke toename in de vraag naar zonnepanelen. De potentie voor zonne-energie is enorm, niet alleen op woningdaken, maar ook op bedrijfspanden."

BRON: NOS.NL

gepubliceerd op  Bijgewerkt op