Waarom een ​​thuisbatterij?

December 05, 2023
Waarom een thuisbatterij?
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

Waarom een ​​thuisbatterij?

De reden is simpel! Gedurende de dag wekken uw zonnepanelen hoogstwaarschijnlijk meer elektriciteit op dan je op dat moment uitgesloten. Zonder een thuisbatterij gaat dit overschot aan opgewekte stroom direct terug naar het elektriciteitsnet. Momenteel kun je dit nog vervangen met de elektriciteit die je op een ander moment gebruikt, zoals bijvoorbeeld tijdens de avonduren of wanneer het buiten donker is. Dit staat bekend als de salderingsregeling. Helaas zal deze regeling na 2025 geleidelijk worden afgebouwd en zelfs volledig worden stopgezet tegen 2030. Alle elektriciteit die je dan teruglevert, wordt beschouwd als verloren opgewekte energie. Met een thuisaccu stuur je de overtollige stroom niet direct terug naar het net. In plaats daarvan laad je eerst jouw accu volledig op met deze energie. Wat er vervolgens nog overblijft, wordt teruggestuurd naar het elektriciteitsnet. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de opgewekte energie en minimaliseer je verlies van elektriciteit.

Hoe werkt een thuisaccu?

Een thuisaccu werkt op deze manier

1. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Via de omvormer wordt deze vervangen naar bruikbare wisselstroom. Het gehele systeem van zonnepanelen en thuisaccu wordt aangestuurd door deze omvormer.

2. Op het moment dat er elektriciteit nodig is in huis, zoals voor verlichting, televisie of koken, regelt de omvormer de toevoer van elektriciteit naar deze apparaten.

3. Maximaal overbodige stroom wordt naar de thuisaccu gericht, waar het wordt opgeslagen voor later gebruik.

4. Wanneer er elektriciteit nodig is, maar de zonnepanelen niet genoeg energieproducent, wordt de stroom uit de thuisaccu verwijderd door de omvormer. Dit kan gebeuren tijdens de nacht of op bewolkte dagen wanneer er minder zonne-energie beschikbaar is.

Met een dynamisch energiecontract kun je de functionaliteit van een thuisaccu verder verbeteren. Hiermee kun je de accu opladen op momenten met lagere stroomprijzen, zoals rond 13:00 uur in de middag. Vervolgens kun je de opgeslagen energie gebruiken op momenten met hogere stroomprijzen, meestal in de avonduren. Dit levert niet alleen financiële voordelen op, maar draagt ​​ook bij aan een energieverbruik.

Wat kost een thuisaccu?

Een thuisaccu kost ongeveer tussen de 750 en 1.000 euro per kWh energie die de accu kan besparen. Voor een kleine accu van 2 kWh ben je dus richting de 2.000 euro kwijt, en een grotere accu van 10 kWh of meer kost al snel 10.000 euro. Een flink bedrag, zeker als je eerder ook al zonnepanelen hebt gekocht. De opslag van een thuisaccu is beperkt, waardoor het lastig is om deze investering terug te verdienen. De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen is (nu nog) een stuk voordeliger. Wanneer deze regeling verdwijnt, wordt de terugverdientijd van een thuisbatterij ook korter.

Enphase thuisaccu

Enphase is in 2006 opgericht in Californië. Eerst richtte het bedrijf zich op micro-omvormers, maar daar kwam later verandering in. In 2020 was de eerste verzending van Enphase IQ Batteries in Noord-Amerika een feit. Deze slanke groene stroom-technologie is één van de populairste systemen: van een omvormer en batterij-communicatiesysteem tot online beheersoftware. Hun missie? Bijdragen aan de energietransitie met hun complete Enphase Energy System (EMS-systeem) waarmee mensen zelf stroom opwekken, gebruiken, opslaan en verkopen.Interesse in een Enphase thuisbatterij? Kom dan gratis in contact met meerdere experts actief in jouw regio via onze offerteservice. Start hier je aanvraag.

SolarEdge thuisaccu

SolarEdge Home Inverters maken een overdimensionering tot 200% mogelijk. De batterij biedt een ideale opslagmogelijkheid voor alle overtollige zonne-energie, in zowel het elektriciteitsnet als noodstroomvoorzieningen*. Meer energieproductie gedurende de verwerking van het systeem. Overtollige energie wordt direct opgeslagen in de batterij zonder omzetverliezen, dankzij onze DC-koppeling. Gemaakt om aan te sluiten op SolarEdge Home Hub Inverters - 3-Fase voor een optimale 'one-stop-shop'-oplossing. Meerdere batterijmodules stapelen per omvormer voor meer systeemcapaciteit.

Luna thuisbatterij (Huawei)

Huawei introduceert het eigen PVopslag batterijsysteem: LUNA2000. Het Huawei LUNA2000 opslagsysteem heeft een schaalbaar, modulair ontwerp. Een systeem bestaat uit een voedingsmodule en één van meerdere batterijmodules. Een batterijmodule heeft een capaciteit van 5kWh en een ontladingsvermogen van 2,5kWh. De systemen met een capaciteit van 10kWh en 15kWh hebben elk een ontladingsvermogen van 5kWh.

GroWatt thuisbatterij

Wil je optimaal gebruik maken van je zonne-energiesysteem? Met de Growatt thuisbatterijen voeg je een krachtige energieopslagoplossing toe aan je zonnepanelen. Deze batterijen werken perfect samen met een Growatt hybride omvormer of een Growatt batterijomvormer en bieden je de mogelijkheid om overtollige energie op te slaan en te gebruiken wanneer je dat nodig hebt. Ontdek hoe een thuisbatterijsysteem werkt en de voordelen van een Growatt thuisbatterijsysteem!

gepubliceerd op  Bijgewerkt op