14% van de Verenigingen van Eigenaren heeft al zonnepanelen geïnstalleerd

February 28, 2024
14% van de Verenigingen van Eigenaren heeft al zonnepanelen geïnstalleerd
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

14% van de Verenigingen van Eigenaren heeft al zonnepanelen geïnstalleerd

14% van de Verenigingen van Eigenaren (VvE's) van appartementen heeft al zonnepanelen geïnstalleerd, volgens een onderzoek van I&O Research in opdracht van de Nederlandse overheid. Dit onderzoek, aangevraagd door demissionair minister De Jonge, vestigde zich op de motivatie en obstakels die eigenaren van appartementen ervaren bij het verduurzamen van hun woningen binnen VvE's.
Concrete plannen

Uit de vondsten blijkt dat 10% van de concrete plannen van de VvE heeft om binnen de aanbevolen 2 jaar te verduurzamen, terwijl een kwart van plan is om dit te onderzoeken of tegenstrijdige intenties heeft. De rest heeft tussentijds geen plannen in die richting of is hier niet van op de hoogte.

Om VvE's te ondersteunen, heeft minister De Jonge de VvE-Versnellingsagenda aanwezig, waarin verschillende voorstellen zijn opgenomen om VvE's te faciliteren. Een van deze voorstellen is het instellen van een opstalrecht om zonnepanelen op gemeenschappelijke daken te plaatsen.

1849 appartementseigenaren

Het onderzoek van I&O Research omvat 1.849 appartementseigenaren. Van deze groep is een derde op de hoogte van subsidiemogelijkheden, terwijl een vijfde bekend is met het Nationaal Warmtefonds. Slechts 3 op de 10 weten echter precies wat de kosten en opbrengsten zijn van de duurzaamheid van hun woning. Niettemin staan ​​8 op de 10 appartementseigenaren positief tegenover het idee dat de VvE spaart om te verduurzamen.

Sparen

Vier op de tien VvE's hebben momenteel verduurzaming op de agenda staan, vaak geïnitieerd door een individu binnen de VvE. Grotere VvE's hebben vaker verduurzaming op de agenda dan kleiner. Bijna de helft van de appartementseigenaren geeft aan die financiering voor verduurzaming een uitdaging voor hun VvE, wat kan leiden tot een langzaam spaarproces.

Op dit moment heeft 7 op de 10 VvE's alle maatregelen genomen om te verduurzamen, met gemiddeld twee genomen maatregelen per VvE. Het meest verrassende initiatief is het installeren van dubbel of triple glas, genoemd door 45% van de respondenten.

Wat betreft zonnepanelen: 14% van de VvE's heeft ze allemaal, waarbij de samenstelling van deze installaties in de afgelopen 5 jaar is geïnstalleerd. Bijna een kwart van de ondervraagde appartementseigenaren meldt dat hun VvE plannen heeft om zonnepanelen te plaatsen, terwijl 10% plannen heeft voor dakisolatie en 9% voor triple glas.

gepubliceerd op  Bijgewerkt op